Nasi Daging Air Asam ( My Way)
Assalammualaikum semua. Today kita start blogging awal sikit . Sebab next month kita nak sambut raya haji, I rasa mmg baguslah masa ni I share resepi Nasi daging yang i buat jual. Daging korban baru masak nasi daging mmg sedap la... untuk siapa yg x suka makan nasi kering2 bole buat dalca sayur atau u bole lebihkan sup yg kita rebus daging tu utk buat kuah makan sekali dengan nasi...
Bahan kisar
Bahan Daging (rebus semua bahan dibawah sekali)
kalau masak guna noxxa lama HP20-25/ noxxa baru SOUP 20-25. air letak atas sikit dari daging.
kalau masak guna noxxa lama HP20-25/ noxxa baru SOUP 20-25. air letak atas sikit dari daging.
1 kg daging atau tulang - dipotong kiub dan rebus hingga empuk
2 kiub stock daging
1 helai Daun bay
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inchi halia
Bahan Nasi
1 kg/ 7-8 pot beras Basmathi – basuh, rendam 20 minit kemudian toskan
Air - nisbah 1 beras: 1.5 air - atau ikut beras
Rempah 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga)
Dau Bay 2 helai
1 sudu besar minyak sapi QBB or ENRICHO
2 sudu besar minyak masak
1/2 tin susu cair
1 helai daun pandan
1 kiub pati daging
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
1 kiub pati daging
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
3 sudu besar rempah kurma I guna Cap O
Bahan hiris:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara cara:
Untuk masak nasi daging ni saya guna noxxa ye. guna mode stir fry. siapa yg tak ada bole tumis dalam kuali biasa then lepas tu pindahkan dalam rice cooker je.
Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan bahan yang dihiris sehingga wangi dan layu. Kemudian masukkan tomato yg di potong dadu.
Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun bay and daun pandan dalam 5-8 minit.
Masukkan daging, air rebusan daging, susu cair dan kiub daging.
for noxxa old or new saya guna mode LP ye..saya x guna mode rice kat noxxa baru sebab saya rasa guna mode LP lagi nasi cantik. So kita set dia LP7.
For yang guna periuk nasi. just masukkan semua dalam rice cooker n masak nasi mcm biasa.
kalau siapa suka bole letak daun ketumbar, hirisan carrot and cili hijau.
Tips untuk nak bagi nasi gebu. lepas dah masak nasi tu before gemburkan, amik minyak sapi tumpuk2 atas nasi tu bagi dia melt dalam tu then baru gembuq na... bau sedap n wangi.
bole rujuk link kat bawah ni
https://www.facebook.com/sharifah.aliyyah/videos/10156467843700852/?t=0
tabur bawang goreng, kismis, badam n gajus yg di goreng masa hidang. also bole taburkan daun sup daun ketumbar.
bole rujuk link kat bawah ni
https://www.facebook.com/sharifah.aliyyah/videos/10156467843700852/?t=0
tabur bawang goreng, kismis, badam n gajus yg di goreng masa hidang. also bole taburkan daun sup daun ketumbar.
Air Asam Kerisik
Bahan kisar
10 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi – warna hijau dan merah
1/4 ketul belacan bakar
1 sudu pes asam jawa adabi
Garam - jika perlu
Gula
air jangan banyak sekadar bole pusing biar pekat2
Bahan lain:
Bahan lain:
3 biji buah tomato – belah dua dan hiris nipis
3 biji bawang besar – belah dua dan hiris nipis
Sedikit kerisik - dari 1/4 biji kelapa parut ( saya x guna )
bole hiris daun ketumbar sikit masuk
Cara cara:
Campur bahan yand dikisar dengan bahan bahan yang dihiris. Gaul sebati. AIr asam kena buat bagi pekat2 bahan2 kisar dia dgn asam jawa ...sebab air dari buah tomato tadi akan keluar nanti..
untuk yg nak letak kerisik. kerisik kena buat sendiri ye bukan yg beli tu. kelapa sangai dia sampai garing, tumbuk2 n masukkan.
Version kedua Nasi Daging
Daging yg kita rebus tu if x masukkan masa masak nasi pun bole. amik daging tu goreng dia dgn kicap manis, madu sikit, lemon perah and bawang holland potong. letak garam jika perlu atau oyster sauce. tabur daun sup daun ketumbar . bila nasi dah siap masa nak hidang tu tanam daging dalam nasi. tujuan kita buat mcm ni nak bagi daging tu ada rasa. sebab bila kita rebus daging rasa dia dah x ada... ini cara my dad buat n yg kadang I buat jual for jual...
for those yang nk order nasi daging bole whats app me kat www.wasap.my/0192072679
Alhamdulillah
ReplyDeleteBaru jumpa petua sebenar ayaq asam nasik daging! hehe
terima kasih byk2 puan